sobota 17. září 2016

neděle 19. července 2015

Cupcakes kam se podíváš - Tiramisu

     Rozhodla jsem se jednou za čas se s vámi podělit o nějaký recept. A začnu velmi oblíbenými Tiramisu cupcakes. Které si objednala babička na ukončení školního roku v angličtině, kam jako čiperná důchodkyně chodí :-)

     Co budeme/budete potřebovat na 12ks?

na cupcakes:
100 g hladké mouky
40 ml mléka
140 g cukru krupice + cca 6 čajových lžiček na posypání
45 g másla
2 vejce
2 žloutky
1/2 lžičky kypřícího prášku
1/2 lžičky soli
1 lžička vanilkového extraktu

na krém:
250 g mascarpone (nejraději mám z Lidlu)
250 ml smetany ke šlehání
60 g moučkového cukru

navíc:
50 ml silné kávy
1 lžíci mandlového likéru (Amaretto)
kakao na posypání
cokoliv na ozdobení

     A můžeme jít na to!
  • Jako první si předehřejeme troubu na 180°C a nachystáme si formu na cupcakes a košíčky.
  • Do mísy si prosejeme mouku s kypřícím práškem a solí a dáme si ji stranou. 
  • Do hrnce nalijeme mléko a spolu s vanilkovým extraktem ohřejeme. Až nám začne vařit, dáme jej stranou a necháme v něm rozpustit máslo. Směs necháme vychladnout. 
  • Do vhodné mísy na vodní lázeň dáme cukr a nad párou jej zahříváme. Přidáme vejce a žloutky a mícháme bez přestání asi 6 minut, dokud se směs nespojí dohromady. Nesmíme přestat v žádném případě míchat, aby se vejce nezačala vařit!
  • Vejce s cukrem odstavíme z vodní lázně a šleháme, dokud nezískáme světle žluté nadýchané těsto. 
  • Mouku rozdělíme na tři části, které postupně a krátce všleháme do těsta. 
  • Tuto směs poté vmícháme (nešleháme) do vychladlého mléka s rozpuštěným máslem. 
  • Rozdělíme těsto do formiček/košíčků, které naplníme  pouze do dvou třetin. Navrch nasypeme půl lžičky cukru. Pečeme přibližně 20 minut. 


Cupcakes po vytažení z trouby
     Mezitím co nám cupcakes chladnou si připravíme krém:
  • Nejprve si ušleháme smetanu, kterou poté dáme stranou. 
  • Následně šleháme mascarpone s cukrem. 
  • A nakonec obě směsi smícháme, už nešleháme!!! 
     A teď přijde na řadu jejich dokončení:
  • Uvaříme si kávu, kterou smícháme se lžící Amaretta. (presso, žádné rozpustné Nescafé aj.)
  • Za pomoci širší strany cukrářské hubičky vykrojíme prostředek piškotu a vzniklý otvor naplníme lžičkou kávy a krémem. Přiklopíme zpět vykrojeným piškotem. 
  • A teď už jen ozdobíme pomocí cukrářského sáčku se zbývajícím krémem, tak jak se nám to líbí. 




     Doufám, že se vám povedou a budou vám chutnat!     


Recept je převzat z blogu: Místo hlavy cupcake

úterý 2. června 2015

Cukrářský kurz a dort pro babičku

     A je to tady!
     Kdo chce dělat co ho baví, musí se také sám učit novým věcem. Konkurence je veliká a každý den přichází někdo s něčím novým (neokoukaným a zajímavým). Proto jsem se rozhodla, že se budu účastnit cukrářských kurzů, abych se jako samouk naučila něco nového od zkušených cukrářů/cukrářek.
     Prozatím hledám jen kurzy v Brně, protože už tak jsou pro mě zatím finančně náročné a platit za cestování např. do Prahy je neúnosné. Při mém hledání jsem narazila na stránky paní Doskočilové (www.aldoska.net), která kurzy pořádá a dokonce i v Brně. Neváhala jsem a na dva jsem se okamžitě přihlásila. Jedním je 3D modelování dámské boty (lodička) a druhým modelování jedlých květin (ibišek). 
     Bohužel z nečekaných problémů byly kurzy přesunuty a já se nemohla zúčastnit obou (kvůli práci). Proto jsem byl zatím jen na botě a ibišek mě snad čeká na podzim.
     Kurz se konal v sobotu 30. 5. v budově DDM Junior u Vaňkovky a trval zhruba 8 hodin. Sešlo se nás 6 žen, různého věkového rozpětí. A musím říci, že v takto malém počtu je to ideální. Protože se nám může paní Alena všem věnovat :-)
     
     Pro výrobu boty jsme vyfasovaly krabičku hmoty SmartFlex (zhruba 1/2 balení nám zůstala na doma), polystyrenový formovač (i ten jsme si mohly odnést), rozkreslenou botu na části a nepřeberné množství barev na obarvení hmoty.
      Jako první je třeba si udělat podpatek, aby měl dostatečný čas na zatvrdnutí. Podpatek je vyztužen špejlí namočenou ve vodce, která se k hmotě přilepí a už se nepustí :-D Protože jsem chtěla lodičku s páskem kolem nohy (nevěděla jsem jak to bude složité a že se mu nebude chtít uschnout, ale chybami se člověk učí), tak jsem si udělala v první fázi spolu s podpatkem i pásek.     


     Zatímco podpatek a pásek usychaly a tvrdly, z hmoty jsme si vyřízly části bot a postupně je slepovaly k sobě a za pomocí polystyrenového formovače z nich vznikal ten správný tvar boty.


     Bohužel nám nepřálo počasí a venku byla obrovská bouřka, která přenesla vlhko i k nám do kuchyňky a boty nám nechtěly ztvrdnout, což byla obrovská škoda. Ideální je proto botu na dort dělat alespoň týden dopředu, aby byla na dort už správně vytvrdlá. 


     V přestávce mezi tvrdnutím s následným dozdobováním (bohužel vlhkých bot) nám paní Alena ukázala pár svých fíglů se zdobením. Ať už to byly různé druhy mašliček, knoflíčky, kytičky aj., které se nám můžou kdykoliv hodit.
     

     Nakonec jsme vše tak nějak zvládly i přes nepřízeň počasí a já si domů odvezla krásnou červenou lodičku (ano říkám krásnou, protože jsem sama nevěřila tomu, že tohle budu umět někdy udělat).

Všechny boty pohromadě
      Tímto bych chtěla ještě jednou mockrát poděkovat paní Aleně za předání svých zkušeností a dovedností a doufám, že ibišky na podzim klapnou a já je budu moct mít na svém narozeninovém dortu, jak mám v plánu :-)


     A protože moje babička má narozeniny na den dětí a já měla doma tuto červenou lodičku s jejím jménem, rozhodla jsem se udělat alespoň nějaký rychlý dort (oslava byla hned v neděli). Ideální by byla krabice od bot, ale na to bohužel nebyl čas, tak stačila louka s květinkami.


     Ihned jsem začala využívat svých nově nabitých zkušeností a na tvarování kytiček jsem doma našla molitanovou výplň, která se používá k přepravě počítačů (ještě, že si taťka pořídil nedávno nový a mamka molitany nevyhodila).



     Vyrobila jsem tedy pár kytiček a lístečků a ty následně použila na ořechový dort, potažený zbytkem zelené K2 (zbyla mi z klobouku - ušetřila mi spoustu času) a ozdoben kleštičkami.


     Na takto nachystaný dort jsem pak postavila onu červenou lodičku :-), a protože ji nikdo nechtěl sníst (až na kamínky je celá jedlá), tak ji má babička vystavenou v obýváku.




     Abych se já sama neochudila o dort, protože mám ze zdravotních důvodů bezlepkovou dietu, tak jsem si upekla malý dortík z jablečné mouky a ozdobila jej narychlo nutellou a banánem (byl výýýborný!).


čtvrtek 28. května 2015

Myslivecký klobouk

     Dalším z řady speciálních přání byl tentokrát myslivecký klobouk. Dostala jsem obrázek jiného dortu se vzkazem: ,,aby vypadal takhle, ale bez holubičky, tu nahradit 70kou,,. Obrázek pro porovnání už jsem nenašla, ale možná tím líp pro mě. 
     Dort měl být v životní velikosti, což byl pro mě trochu oříšek. Klobouk jsem nikdy doma žádný neměla a tak jsem musela improvizovat za pomocí cyklistické helmy :-D
     Základním tvarem byla tedy oválná forma, z kterého se postupem času stalo něco, čemu by se dalo říkat klobouk.


     Světlý piškot byl promazán vanilkovým krémem a jahodovou marmeládou.



     Výsledný tvar jsem domodelovala pomocí punčoviny ze zbytků korpusu a krému.


     Po vychlazení přišlo na řadu potažení potahovou hmotou K2, kterou jsem nejprve musela obarvit na zeleno, což bylo těžší než jsem si myslela.


     Musím se pochválit za ty peříčka, sice asi nepatří žádnému druhu ptáka, kterého by myslivci lovili, ale vypadá dobře :-D


     Takže když to nakonec vezmu kolem a kolem, tak na první klobouk to vypadá dobře. Pro příští klobouk už vím pár věcí, které bych udělala jinak a hlavně bych potřebovala větší kuchyň :-D

LOVU ZDAR!