neděle 19. července 2015

Cupcakes kam se podíváš - Tiramisu

     Rozhodla jsem se jednou za čas se s vámi podělit o nějaký recept. A začnu velmi oblíbenými Tiramisu cupcakes. Které si objednala babička na ukončení školního roku v angličtině, kam jako čiperná důchodkyně chodí :-)

     Co budeme/budete potřebovat na 12ks?

na cupcakes:
100 g hladké mouky
40 ml mléka
140 g cukru krupice + cca 6 čajových lžiček na posypání
45 g másla
2 vejce
2 žloutky
1/2 lžičky kypřícího prášku
1/2 lžičky soli
1 lžička vanilkového extraktu

na krém:
250 g mascarpone (nejraději mám z Lidlu)
250 ml smetany ke šlehání
60 g moučkového cukru

navíc:
50 ml silné kávy
1 lžíci mandlového likéru (Amaretto)
kakao na posypání
cokoliv na ozdobení

     A můžeme jít na to!
  • Jako první si předehřejeme troubu na 180°C a nachystáme si formu na cupcakes a košíčky.
  • Do mísy si prosejeme mouku s kypřícím práškem a solí a dáme si ji stranou. 
  • Do hrnce nalijeme mléko a spolu s vanilkovým extraktem ohřejeme. Až nám začne vařit, dáme jej stranou a necháme v něm rozpustit máslo. Směs necháme vychladnout. 
  • Do vhodné mísy na vodní lázeň dáme cukr a nad párou jej zahříváme. Přidáme vejce a žloutky a mícháme bez přestání asi 6 minut, dokud se směs nespojí dohromady. Nesmíme přestat v žádném případě míchat, aby se vejce nezačala vařit!
  • Vejce s cukrem odstavíme z vodní lázně a šleháme, dokud nezískáme světle žluté nadýchané těsto. 
  • Mouku rozdělíme na tři části, které postupně a krátce všleháme do těsta. 
  • Tuto směs poté vmícháme (nešleháme) do vychladlého mléka s rozpuštěným máslem. 
  • Rozdělíme těsto do formiček/košíčků, které naplníme  pouze do dvou třetin. Navrch nasypeme půl lžičky cukru. Pečeme přibližně 20 minut. 


Cupcakes po vytažení z trouby
     Mezitím co nám cupcakes chladnou si připravíme krém:
  • Nejprve si ušleháme smetanu, kterou poté dáme stranou. 
  • Následně šleháme mascarpone s cukrem. 
  • A nakonec obě směsi smícháme, už nešleháme!!! 
     A teď přijde na řadu jejich dokončení:
  • Uvaříme si kávu, kterou smícháme se lžící Amaretta. (presso, žádné rozpustné Nescafé aj.)
  • Za pomoci širší strany cukrářské hubičky vykrojíme prostředek piškotu a vzniklý otvor naplníme lžičkou kávy a krémem. Přiklopíme zpět vykrojeným piškotem. 
  • A teď už jen ozdobíme pomocí cukrářského sáčku se zbývajícím krémem, tak jak se nám to líbí. 




     Doufám, že se vám povedou a budou vám chutnat!     


Recept je převzat z blogu: Místo hlavy cupcake