Rozhodla jsem se jednou za čas se s vámi podělit o nějaký recept. A začnu velmi oblíbenými Tiramisu cupcakes. Které si objednala babička na ukončení školního roku v angličtině, kam jako čiperná důchodkyně chodí :-)
Co budeme/budete potřebovat na 12ks?
na cupcakes:
100 g hladké mouky
40 ml mléka
140 g cukru krupice + cca 6 čajových lžiček na posypání
45 g másla
2 vejce
2 žloutky
1/2 lžičky kypřícího prášku
1/2 lžičky soli
1 lžička vanilkového extraktu
na krém:
250 g mascarpone (nejraději mám z Lidlu)
250 ml smetany ke šlehání
60 g moučkového cukru
navíc:
50 ml silné kávy
1 lžíci mandlového likéru (Amaretto)
kakao na posypání
cokoliv na ozdobení
A můžeme jít na to!
- Jako první si předehřejeme troubu na 180°C a nachystáme si formu na cupcakes a košíčky.
- Do mísy si prosejeme mouku s kypřícím práškem a solí a dáme si ji stranou.
- Do hrnce nalijeme mléko a spolu s vanilkovým extraktem ohřejeme. Až nám začne vařit, dáme jej stranou a necháme v něm rozpustit máslo. Směs necháme vychladnout.
- Do vhodné mísy na vodní lázeň dáme cukr a nad párou jej zahříváme. Přidáme vejce a žloutky a mícháme bez přestání asi 6 minut, dokud se směs nespojí dohromady. Nesmíme přestat v žádném případě míchat, aby se vejce nezačala vařit!
- Vejce s cukrem odstavíme z vodní lázně a šleháme, dokud nezískáme světle žluté nadýchané těsto.
- Mouku rozdělíme na tři části, které postupně a krátce všleháme do těsta.
- Tuto směs poté vmícháme (nešleháme) do vychladlého mléka s rozpuštěným máslem.
- Rozdělíme těsto do formiček/košíčků, které naplníme pouze do dvou třetin. Navrch nasypeme půl lžičky cukru. Pečeme přibližně 20 minut.
Cupcakes po vytažení z trouby |
Mezitím co nám cupcakes chladnou si připravíme krém:
- Nejprve si ušleháme smetanu, kterou poté dáme stranou.
- Následně šleháme mascarpone s cukrem.
- A nakonec obě směsi smícháme, už nešleháme!!!
A teď přijde na řadu jejich dokončení:
- Uvaříme si kávu, kterou smícháme se lžící Amaretta. (presso, žádné rozpustné Nescafé aj.)
- Za pomoci širší strany cukrářské hubičky vykrojíme prostředek piškotu a vzniklý otvor naplníme lžičkou kávy a krémem. Přiklopíme zpět vykrojeným piškotem.
- A teď už jen ozdobíme pomocí cukrářského sáčku se zbývajícím krémem, tak jak se nám to líbí.
Doufám, že se vám povedou a budou vám chutnat!
Recept je převzat z blogu: Místo hlavy cupcake