úterý 24. března 2015

Přípravy na pečení pro S Láskou NEXT

     Když jsem šla jednou večer z práce domů, volala mi kamarádka a pozvala mě na (v té době ještě tajný) nightshopping. A ptala se mě, jestli bych mohla upéct na tu akci cupcakes. A co myslíte???

     No jistě že ANO. Byla jsem celá šťastná, že můžu konečně péct něco jiného než dorty a navíc pro více lidí. Beru to hlavně jako reklamu a doufám, že dámám budou mé dezerty chutnat a pak nebudu vědět kam dřív skočit, jak budu zavalena objednávkami :D


     
     A o co vlastně jde?

     Super krámek S Láskou NEXT pořádá večerní nakupování pro dámy. Odkaz na událost na FB  najdete zde. A aby to nebylo jen o nakupování, ale aby jsme si to všichni užili, tak mě holky oslovily, abych jim něco napekla. Takže jestli přijdete nakoupit něco do svého jarního šatníku, můžete navíc i ochutnat cupcakes nebo bábovičky. Jestli na vás teda nějaké počkají. Samozřejmě je jich jen omezené množství (60ks).

    Postupně začínám doplňovat arzenál, abych byla připravená a nic mě nepřekvapilo.




     A na jaké dezerty se můžete těšit?



     Cupcakes:
  • BANÁNOVÉ 
  • OREO
  • VANILKOVÉ
  • TIRAMISU
  • JOGURTOVÉ
     Bábovičky:
  • DÝŇOVÉ
  • CITRÓNOVO-TYMIÁNOVÉ
  • POMERANČOVÉ
  • MRAMOROVÉ
  • JABLEČNÉ SE SKOŘICÍ
Změny v menu vyhrazeny. Pouze ten kdo přijde, se dozví jak menu dopadlo.

čtvrtek 19. března 2015

Pečení pro Tibetský bazárek

     Tak jak jsem v předešlém příspěvku zmiňovala, rozhodla jsem se připojit k události, ve které se domluvila parta lidí a rozhodla se uvařit a napéct pro dobrovolníky. A já byla mezi nimi. Jelikož byla většina z dobrovolníku vegansky orientovaná, odpovídalo tomu i mé pečení.

     Jen, aby jste měli přehled co vlastně vegani nejí a nepijí:

  • maso a živočišné produkty
  • ryby
  • drůbež
  • vejce
  • mléčné výrobky
  • med

     Můj první veganský recept byly tedy dýňové mini bábovičky. Dýně nám zbyly ještě ze zahrádky, takže to nebylo ani finančně náročné. A já sama piji jen rostlinná mléka, takže ani v tomhle nebyl problém.

Dýňové bábovičky s ořechy

Dýňové bábovičky s ořechy

Dýňové bábovičky s ořechy - osamocená bábovička
     A jelikož se po bábovičkách jen zaprášilo, myslím si, že ani nevydržely na dva dny, jak měly. Rozhodla jsem se pro premiéru dalšího veganského dezertu. Na sobotu to byly dva druhy brownies z červené řepy.

Brownies z červené řepy s čokoládou

Brownies z červené řepy s čokoládou
Brownies z červené řepy s čokoládou - řez
Brownies z červené řepy s jablečným pyré a ořechy

Browies z červené řepy s jablečným pyré a ořechy
Brownies z červené řepy s jablečným pyré a ořechy - řez
     Oba dezerty sklidily u dobrovolníků úspěch a já jsem za to moc ráda. Rozhodla jsem se tedy, že na příští bazárek upeču dezerty na prodej. Takže si můžete přijít nějaký můj zákusek koupit. Slibuju, že všechny nebudou veganské :)

     A protože nám doma zbylo pár kousků a babička s dědou se vrátili z hor (živí a zdraví), tak nás pozvali na kafe. A my jsme nepřišli s prázdnou. Navíc teta se strejdou nemají rádi červenou řepu, tak jsme se rozhodli je otestovat a neříct jim z čeho brownies jsou. Teta hned čichala nějakou špatnost a nakonec nedojedla a strejda to snědl celé, takže i odpůrce řepy to sní, když mu neřeknete z čeho dezert je.

     A protože jsem pekla vegansky poprvé recepty jsem čerpala od Veganotic, tímto jim děkuji za inspiraci.

úterý 10. března 2015

Novinky z Lidlu a pozvánka na Jarní tibetský bazárek

     Ráda bych se s vámi podělila o svou radost. Už týden dopředu jsem samozřejmě věděla co bude tento týden tématem letáku Lidl (díky aplikaci v telefonu). A už jsem se nemohla dočkat, až bude pondělí. Protože pečící týden opravdu nemůžu vynechat.
     Včera jsme se tedy vypravili na větší nákup do Lidlu ve Slatině (hold 20 % sleva na vše je docela velké plus). A navíc jako jediný Lidl v Brně má teď opravdu velkou zásobu všeho akčního zboží. Což včera teda neplatilo o oblečení vel. S. Hold s tím jsem nepochodila. 

     Ale podívejte se co na mě čekalo:

Silikonové formičky
Malé bábovky a tartletky
     Už se těším, až je vyzkouším. A bábovičky přijdou na řadu už zítra. Kdy se chystám péct na akci: Vaříme pro Tibetský bazárek, kdy parta lidí vaří a peče pro dobrovolníky na jarním bazárku. Navíc mě poprvé čeká veganské pečení (bez mléka i vajec), takže jsem opravdu zvědavá, jak to dopadne a strašně se na to těším.

     A jestli nemáte některý den v rozmezí od čtvrtka do neděle (12 - 15. 3) co dělat, tak přijďte podpořit dobrou věc. A stavte se na Jarní tibetský bazárek (fb událost ZDE). Zakoupením jakékoliv věci na bazárku přispějete na provoz tohoto útulku a hlavně na veterinární péči pro jeho obyvatele, kteří si většinou prošli dost těžkým životem a zaslouží si lásku a péči (tu jim dává Bětka a dobrovolníci). A pokud máte doma nějaké nepotřebné věci, které by jste jinak vyhodili, můžete je donést ve dnech konání akce a budou zařazeny do prodeje.

     NEBUĎTE LHOSTEJNÍ a přijďte se podívat!


sobota 7. března 2015

Dort - Timmy (2. část)

     Jak jsem již psala, plán s vatou nevyšel a v záloze byl naštěstí plán B (fondán a marcipán). A předtím vším ještě dva korpusy (kulatý a půlkulatý).

Začátek
      A po řádném promazání, sestavení, seřezání a doplnění punčovinou se začal rýsovat Timmy. Ještě mu přibyla hlava, ruce, nohy a ocásek z burizónové hmoty, kožíšek z fondánu a marcipánu a BeBe Brumík.

Timmy
(zepředu)

Timmy
(z boku)

Timmy
(zezadu)
     Doufám, že se malému oslavenci bude dort jeho oblíbené seriálové postavičky líbit.

čtvrtek 5. března 2015

Dort - Timmy (1. část)

     Na sobotu mám objednávku na dort, jehož téma je ovečka Timmy. Jelikož jsem z pohádek už vyrostla, znamenají pro mě dorty s pohádkovými motivy vždy brouzdání po internetu a hledání inspirace. Ani tentokrát tomu nebylo jinak.

     Po delším hledání, jsem se nakonec rozhodla, že udělám 3D dort. Tedy sedícího Timmyho. A abych své schopnosti zase o něco zdokonalila, tak také poprvé použiji burizonovou hmotu.

     Tato hmota se používá převážně ve světě, ale ani u nás to není úplný nováček. Modelují se z ní tvary, u kterých by bylo zbytečné je dělat celé z marcipánu. A hlavně je hmota lehčí než marcipán, což je bezesporu tou největší výhodou při modelování 3D dortů.

     Nevím jestli se u nás dá již hotová hmota koupit (pochybuji o tom) a jestli ano byla by nejspíš drahá. Proto mi nezbývá nic jiného než si hmotu vyrobit sama. Cesta k domácí hmotě začíná v obchodě, kde samozřejmě neměli, co jsem potřebovala. A to bílé burizony a bílé marshmallows. Nakonec mi postačí barevné arizonky a duhové marshmallows. Přece jen je to dort pro dítě, tak trocha barev neuškodí.

     Když už je konečně vše nakoupené, může se jít na věc.

Suroviny: marshmallows, arizonky, máslo
Jak to celé dopadlo, se dozvím, až hmota řádně ztuhne. A snad ji dostanu ven z formy.

Edit: 7.3.2015
     Hmota je strašně lepivá (a když říkám strašně, tak opravdu strašně :D). Z formy jsem ji nakonec opravdu dostala, ale zjistila jsem, že jí mám málo a celý postup jsem si teda zopakovala.
     Modelování z hmoty šlo celkem dle očekávání, ačkoliv by to mohlo jít i lépe. Hodí se spíš na menší části (ocásek, nožičky, ručičky,...), placaté uši padaly dolů. Ale určitě ji ještě využiji.

Arizonková hmota

     Mým prvním plánem bylo udělat Timmymu kožíšek z cukrové vaty. Vatu jsem si nakoupila, docela velkou zásobu pro jistotu. A jak na mě lidi divně koukali, když jsem vybírala tu nejmíň růžovou. A nakonec po spotřebování třech krabiček jsem zjistila, že se vata rozpouští a na řadu musel přijít plán B. Jak to dopadlo uvidíte v dalším příspěvku.

Zásoba cukrové vaty


úterý 3. března 2015

Výzva časopisu Gurmet (březen)

       Staly jsme se s mamkou předplatitelky časopisu Gurmet, který jsme si velmi oblíbily pro jeho obsah.
Od jeho spojení s časopisem Chuť a styl, každý měsíc zveřejňují pekařskou výzvu pro čtenáře. Doposud jsem neměla čas se výzev účastnit. Ale tento víkend nastala změna.
    Teta měla svátek a co jiného ode mě můžete čekat jako dárek, než něco sladkého. Proto jsem se rozhodla upéct cupcakes, na které jsem měla i ozdobnou krabičku. Když jsem přemýšlela jaké bych měla udělat, uviděla jsem doma pomeranče, a přitom si vzpomněla právě na tuto březnovou výzvu. A místo koláče tedy udělala právě cupcakes.

Zadání bylo naprosto jasné: Březnovou výzvu připravila Karolina Leitnerová aka Mydlinka Karolinka a Vaším úkolem je upéct pomerančový koláč, v jakékoli formě a kreativně ho ozdobit.


Předloha od Karolíny Leitnerové
   

    Místo plné dávky mandlí jsem použila 1/2 na 1/2 mandle a kešu. Jinak vše jak bylo v receptu. A ozdobené jsou tvarohovým krémem a pomeranči (bohužel kandované jsem nestihla). Celkově mi zabraly něco kolem hodinky, a dárek byl hotov.

Moje varianta
     Chutnaly velmi dobře a už mají své místo v mém deníčku receptů a samozřejmě je i ráda upeču vám.
     Kdo se stane vítězem této výzvy se dozvíme v dubovém vydání časopisu Gurmet, který vychází příští týden. Tak mi držte palce :)

neděle 1. března 2015

Bez stránek už to nešlo

Tak jsem byla na popud rodiny a známých donucena k vytvoření blogu. Aby mě mohli doporučovat svým známým či kolegům.
Na jednu stranu jsem velmi ráda, ale na druhou je to trochu zodpovědnost za aktuálnost stránek. A taky je to přece jen žrout času.
Ale pečení je mou velkou vášní a udělám pro něj skoro cokoliv.
Od teď zde tedy budu dávat příspěvky aktuálních dortů a jiných dezertů, které zrovna budu dělat. Cokoliv je možné si objednat a samozřejmostí je možnost výroby s ohledem na potravinové alergie nebo stravovací směry.